WordPress vs Drupal – Yang Mana Lebih Baik?

WordPress vs Drupal – Yang Mana Lebih Baik?

Susah nak faham perbezaan antara WordPress vs Drupal? Anda jangan fikir bahawa WordPress adalah satu-satunya cara untuk membina sebuah laman web (walaupun terdapat banyak alasan yang baik untuk menggunakan WordPress).

Dalam posting kali ini saya akan menggali Drupal dimana merupakan salah satu lagi sistem Content Management System (CMS) yang popular, dan melihat bagaimana ia ditangani oleh WordPress.

WORDPRESS VS DRUPAL : PENGENALAN

Sebelum saya berkongsi dengan lebih banyak maklumat, jom kita berkenalan dengan dua (2) sistem CMS ini dahulu.

WordPress adalah sistem CMS yang paling popular di dunia. Pada mulanya dilancarkan sebagai platform blogging pada tahun 2003, WordPress kini menguasai 32% daripada semua laman web dan mengawal 59.9% daripada pasaran sistem CMS yang terkenal.

Beberapa contoh website daripada syarikat-syarikat yang terkenal yang menggunakan WordPress adalah:

 • Whitehouse.gov
 • Sony Mobile
 • University of Washington
 • Mercedes Benz
 • Lowyat.net
 • The New Yorker

Drupal telah wujud lebih lama daripada WordPress. Pada asalnya dilancarkan pada tahun 2000, Drupal menguasai 2.3% daripada semua laman web dan 4% bahagian pasaran sistem CMS.

Sesetengah laman web terkenal yang menggunakan di Drupal adalah:

 • University of Colorado
 • State of Colorado
 • The Economist
 • Dallas Cowboys
 • Nasa.gov

Melihat pada Trend Google kembali ke tahun 2004, kita dapat melihat bahawa kedua-duanya mempunyai kemunculan yang cukup pantas dalam kemasyhuran tetapi kini semata-mata dalam kemerosotan. Tetapi ini hanyalah trend. Melihat perkembangan pasaran, kedua-dua WordPress dan Drupal telah berkembang sejak beberapa tahun lalu.

KELEBIHAN WORDPRESS :

MUDAH DIGUNAKAN – WordPress umumnya dianggap sebagai sistem CMS yang paling mudah digunakan, terutamanya untuk bukan orang yang membuat website ‘Newbies‘.

LEBIH BAIK UNTUK BLOG – WordPress mampu membuat “posting blog” dan “halaman statik”, sedangkan Joomla hanya memasukkan satu “artikel” jenis yang boleh dimanipulasi dengan kategori.

KELUASAN – WordPress setakat ini mempunyai ekosistem terbesar plugin dan tema, yang menjadikannya mudah untuk memperluaskan laman web anda dengan pelbagai ciri yang berbeza.

KOMUNITI SOKONGAN YANG BESAR – kerana WordPress begitu popular, sangat mudah untuk mencari bantuan melalui ekosistem blog pihak ketiga yang besar, kumpulan Facebook, dan web developer.

KOS RENDAH – komuniti yang besar ini juga bermakna, anda boleh mendapatkan kerja membangunankan website yang dibuat lebih murah.

KELEBIHAN DRUPAL :

PENGISIAN KANDUNGAN / CUSTOM CONTENT – kebanyakan pengguna menganggap jenis pengisian kandungan Drupal menjadi lebih fleksibel.

AKSES USER / PENGGUNA – WordPress didatangkan dengan 5 peranan asas user/pengguna, malah Drupal pula mempunyai sistem akses yang terbina di mana anda boleh membuat peranan/roles baru beserta dengan keizinan/permission individu.

SOKONGAN BERBILANG BAHASA – pada Drupal 8, mempunyai sokongan berbilang bahasa yang terbina dalam sistemnya sendiri, manakala WordPress memerlukan anda untuk menggunakan plugin pihak ketiga.

TAXOMONIES UNTUK MENGENDALIKAN BANYAK DATA – Sistem taxomonies Drupal lebih fleksibel daripada WordPress, ini menjadikannya ideal untuk mengendalikan banyak kandungan. Apa itu Taxomonies ? “Taxonomy, a powerful core module, gives your sites use of the organizational keywords known in other systems as categories, tags, or metadata. It allows you to connect, relate and classify your website’s content. In Drupal, these terms are gathered within “vocabularies”. … Taxonomy is the practice of classifying content.”

KEMUDAHAN PENGGUNAAN WORDPRESS

WordPress menjadikannya lebih mudah dari “kosong” ke “laman web berfungsi sepenuhnya yang kelihatan baik.”

Interface WordPress adalah mudah dan lebih senang memahami dengan cepat bagi sesiapa yang menggunakannya. Dan alat seperti WYSIWYG Theme Customizer dan editor Gutenberg menjadikannya lebih mudah bagi pengguna untuk membuat kandungan.

KEMUDAHAN PENGGUNAAN DRUPAL

Dengan Drupal, ianya adalah disebaliknya. Walaupun tema Drupal wujud, kebanyakan laman web Drupal memaparkan tema tema ia sendiri. Ini bermakna anda akan memerlukan web developer hanya untuk mendapatkan sesuatu yang kelihatan baik.

Selain itu, interface Drupal agak sukar difahami untuk kebanyakan pengguna, lebih-lebih lagi pada pertama kali anda lihat.

Sebagai contoh, inilah yang akan anda lihat dalam Drupal 7:

Walaupun ia berfungsi pada tahap yang sangat asas, ianya kurang mesra pengguna, terutamanya berbanding Editor TinyMCE WordPress.

Bagaimana Anda Boleh Memperluaskan Laman Web Anda Dengan Drupal Dan WordPress?

Anda boleh memperluaskan kedua-dua WordPress dan Drupal dengan add-ons yang memberi kesan kepada kedua-duanya:

Fungsi: WordPress mempunyai “plugins”, sementara Drupal mempunyai “modules”.
Estetika: Kedua-dua WordPress dan Drupal ada “themes” atau tema.

BERAPA BANYAK PLUGIN DAN THEMES WORDPRESS ADA ?

WordPress mempunyai:

53,000 + plugin percuma, ditambah ribuan plugin premium.
5,000 + themes percuma, ditambah ribuan themes premium.

https://kinsta.com/wp-content/uploads/2017/11/wordpress-vs-drupal-4.png

BERAPA BANYAK MODULES DAN THEMES DRUPAL ADA ?

Di direktori rasminya, senarai Drupal:

39,000 + modules
2,500 + themes

Dengan itu dikatakan, jika anda hanya menyertakan modul yang serasi dengan Drupal 8.x, angka-angka tersebut jatuh ke:

4,000 + modules
250 themes

Jadi, rasa-rasanya jika anda ingin buat website, anda akan install / guna WORDPRESS atau DRUPAL ya ? Tingalkan komen dibawah ni atau kongsikan artikel ni dengan rakan-rakan yang lain. Semoga bermanfaat ya.

Leave a Reply

Close Menu