Joomla vs WordPress – Yang Mana Lebih Baik?

Joomla vs WordPress – Yang Mana Lebih Baik?

Cuba membuat keputusan antara Joomla vs WordPress untuk laman web anda ? Walaupun terdapat banyak sebab yang baik untuk menggunakan WordPress, saya nak anda tahu bahawa WordPress bukan satu-satunya sistem Content Mangement System (CMS) untuk membantu anda membina sesebuah laman web.

Saya telah menghabiskan masa untuk melihat Drupal vs WordPress. Kini, saya kembali melakukan perkara yang sama untuk Joomla. (Saya akan share Drupal vs WordPress pada artikel yang akan datang, tungguuu).

Saya akan menggali ke dalam setiap sistem CMS dan memberi anda idea yang lebih baik mengenai kebaikan dan keburukan setiap platform.

JOOMLA VS WORDPRESS : PENGENALAN

Kedua-dua WordPress dan Joomla adalah sistem CMS terbuka (FREE!!), yang telah berada di dalam dunia internet selama lebih dari 10 tahun.

Pada mulanya dilancarkan sebagai platform blogging pada tahun 2003, WordPress kini merupakan sistem CMS pelbagai guna yang menguasai lebih daripada 32% daripada semua laman web di Internet (termasuk lebih daripada sekadar blog!). Dari segi penguasaan pasaran dalam pasaran sistem CMS, WordPress memegang bahagian pasaran yang lebih dominan 59.9%.

Dilancarkan pada tahun 2005, Joomla hampir sama lama seperti WordPress. Di sebalik WordPress, Joomla adalah sistem CMS kedua yang paling popular, mempunyai sekitar 3% daripada semua laman web di Internet dan memegang 6.4% daripada sistem CMS.

Walaupun Joomla masih mengekalkan mahkota tempat kedua sekarang, bahagian pasaran sistem CMS mereka telah menyusut sejak  2010 dan bahagian keseluruhan laman web laman webnya menyusut untuk kali pertama pada tahun 2017.

Anda dapat melihat trend ini dimainkan secara visual jika anda melihat perbandingan Google Trends antara “WordPress” dan “Joomla” dari 2004 hingga sekarang. Joomla sebenarnya memimpin atau sama sehingga 2010 apabila WordPress mula menguasai:

Apa yang boleh dikatakan – WordPress masih berkembang, sementara Joomla perlahan bergerak ke arah yang bertentangan. Itu tidak bermakna Joomla tidak mempunyai apa-apa untuk ditawarkan!

APA KELEBIHAN YANG DIBERIKAN OLEH WORDPRESS DAN JOOMLA ?

Sekiranya anda mencari artikel Joomla vs WordPress, anda boleh menemui banyak pertempuran ideologi antara pengguna di kedua-dua belah spektrum. Secara umum, berikut adalah beberapa alasan yang luas yang akan anda lihat di setiap sisi mengapa satu platform adalah yang terbaik:

KELEBIHAN WORDPRESS :

MUDAH DIGUNAKAN – WordPress umumnya dianggap sebagai sistem CMS yang paling mudah digunakan, terutamanya untuk bukan orang yang membuat website ‘Newbies‘.

LEBIH BAIK UNTUK BLOG – WordPress mampu membuat “posting blog” dan “halaman statik”, sedangkan Joomla hanya memasukkan satu “artikel” jenis yang boleh dimanipulasi dengan kategori.

KELUASAN – WordPress setakat ini mempunyai ekosistem terbesar plugin dan tema, yang menjadikannya mudah untuk memperluaskan laman web anda dengan pelbagai ciri yang berbeza.

KOMUNITI SOKONGAN YANG BESAR – kerana WordPress begitu popular, sangat mudah untuk mencari bantuan melalui ekosistem blog pihak ketiga yang besar, kumpulan Facebook, dan web developer.

KOS RENDAH – komuniti yang besar ini juga bermakna, anda boleh mendapatkan kerja membangunankan website yang dibuat lebih murah.

KELEBIHAN JOOMLA :

PENGURUSAN PENGGUNA YANG LEBIH ADVANCE – Joomla menawarkan sistem yang lebih maju untuk kawalan akses pengguna.

FLEKSIBEL UNTUK JENIS KANDUNGAN YANG BERBEZA – Komponen dan modul Joomla memberikan sedikit kelonggaran untuk memaparkan jenis kandungan yang tidak standard.

SOKONGAN BERBILANG BAHASA – Joomla mempunyai sokongan berbilang bahasa yang terbina dalam sistemnya sendiri, manakala WordPress memerlukan anda untuk menggunakan plugin pihak ketiga.

PELBAGAI TEMA – Joomla membolehkan anda menggunakan tema berbeza untuk kandungan yang berbeza, sedangkan anda hanya boleh menggunakan satu tema pada WordPress.

BETAPA MUDAHKAH UNTUK BEGERAK DENGAN WORDPRESS DAN JOOMLA ?

Walaupun Joomla adalah pilihan yang lebih mesra penguna untuk newbies daripada sesuatu seperti Drupal, WordPress masih merupakan cara yang paling mudah dan paling cepat untuk membuat laman web.

KEMUDAHAN PENGGUNAAN WORDPRESS

Jika anda hanya membuat laman web “biasa” dengan kandungan statik dan / atau blog, mungkin memakan beberapa jam sahaja untuk siap.

Kebanyakan syarikat-syarikat Hosting telah menyediakan satu menu atau sistem dipanggil Softaculous yang akan membuatkan anda mudah untuk INSTALL WORDPRESS pada hosting anda.

Dari situ, WordPress cukup mudah untuk diuruskan sehingga newbies pun boleh mula membuat kandungan dengan segera.

Penambahan baru seperti CUSTOMIZER WORDPRESS kini juga memudahkan pengguna membuat perubahan tema yang selamat serta tanpa koding yang amat berguna kerana semakin banyak tema WordPress merangkumi Customizer dengan cara yang menarik:

Untuk reka bentuk kandungan yang lebih canggih, banyak PAGE BUILDER menjadikan ianya mudah untuk membina susun atur hanya menggunakan drag dan drop sahaja.

KEMUDAHAN PENGGUNAAN JOOMLA

Seperti WordPress, kebanyakan syarikat Hosting juga menyediakan Softaculous bagi menjadikan Installation Joomla lebih mudah.

Jadi, anda perlu meletakkan lebih sedikit masa dan usaha ke laman web anda. Seperti yang saya katakan, Joomla menggunakan kombinasi Artikel dan Kategori. Jadi sebelum anda mula membuat kandungan, anda perlu membuat kategori untuk jenis kandungan yang anda ingin buat.

Ia tidak terlalu menggembirakan, tetapi prosesnya sedikit lebih daripada proses yang terlibat daripada WordPress, terutama untuk newbies.

Editor Joomla TinyMCE artikel hampir sama dengan pelaksanaan ‘editor TinyMCE’ WordPress, jadi tidak ada perbezaan besar pada bahagian depan:

Tetapi mereka yang belum biasa dengan homepage Admin Joomla akan terjejas oleh beberapa pilihan yang tersedia dalam pelbagai skrin admin:

Joomla juga mempunyai alat pengeditan yang mesra pengguna seperti PAGE BUILDER EXTENSION.

Jadi, ini sedikit sebanyak yang dapat dikongsikan untuk anda. Sharekan artikel ini di facebook anda agar dapat membantu rakan-rakan yang lain untuk mengenali lebih tentang website. Semoga bermanfaat !

Leave a Reply

Close Menu